Amylina to odkryty w 1986 roku peptyd, który wydzielany jest przez komórki beta trzustki w odpowiedzi na wzrost poziomu glukozy we krwi. Jest to hormon o działaniu zbliżonym do insuliny – reguluje poziom glukozy. Największe stężenie amyliny obserwuje się po posiłku, co związane jest ze wzrostem stężenie cukru we krwi. To dzięki amylinie pojawia się uczucie sytości, spowolnienie ruchów robaczkowych i zatrzymanie pokarmu w żołądku, co zapobiega przejadaniu się. Amylina odpowiedzialna jest także za wydzielanie glukagonu, enzymu, który zwiększa poziom glukozy we krwi i hamuje jej wytwarzanie w organizmie. To w połączeniu z działaniem insuliny pozwala kontrolować i regulować poziom glukozy.
Pomimo tego amyliny nie podaje się pacjentom z cukrzycą typu 2, ponieważ u osób chorych na cukrzycę gromadzi się ona w komórkach trzustki i powoduje ich uszkodzenie, a co za tym idzie – nasilenie objawów choroby.