Działaj inteligentnie – zgodnie
z kodem Twojego organizmu.

Amylina to odkryty w 1986 roku peptyd, który wydzielany jest przez komórki beta trzustki w odpowiedzi na wzrost poziomu glukozy we krwi. Jest to hormon o działaniu zbliżonym do insuliny – reguluje poziom glukozy. Największe stężenie amyliny obserwuje się po posiłku, co związane jest ze wzrostem stężenie cukru we krwi. To dzięki amylinie pojawia się uczucie sytości, spowolnienie ruchów robaczkowych i zatrzymanie pokarmu w żołądku, co zapobiega przejadaniu się. Amylina odpowiedzialna jest także za wydzielanie glukagonu, enzymu, który zwiększa poziom glukozy we krwi i hamuje jej wytwarzanie w organizmie. To w połączeniu z działaniem insuliny pozwala kontrolować i regulować poziom glukozy.

Pomimo tego amyliny nie podaje się pacjentom z cukrzycą typu 2, ponieważ u osób chorych na cukrzycę gromadzi się ona w komórkach trzustki i powoduje ich uszkodzenie, a co za tym idzie – nasilenie objawów choroby.

Blog

Wpływ zaburzonej gospodarki hormonalnej kobiety na cerę

Wpływ zaburzonej gospodarki hormonalnej kobiety na cerę

Hormony to substancje, od których zależy prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Ich odpowiednie stężenie we krwi jest niezbędne dla płodności, dobrego samopoczucia i nastroju, zdrowo wyglądających włosów oraz paznokci, a także dla dobrej kondycji skóry....

czytaj dalej