Działaj inteligentnie – zgodnie
z kodem Twojego organizmu.

Cholecystokinina (pankreozymina, PZ) to tkankowy hormon peptydowy składający się z 33 aminokwasów, który ma wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz układu nerwowego. Cholecystokinina wydzielana jest w przewodzie pokarmowym i nie jest przekazywana do innych tkanek; działa bezpośrednio w miejscu, gdzie została wytworzona.

Synteza cholecystokininy w komórkach dwunastnicy i w początkowym odcinku jelita cienkiego odbywa się pod wpływem tłuszczu oraz białek dostarczanych wraz z pożywieniem. Poziom tego hormonu wzrasta maksymalnie około 15 minut po spożyciu posiłku.

Cholecystokinina w przewodzie pokarmowym wpływa na skurcze pęcherzyka żółciowego i zwiększenie wydzielania żółci do dwunastnicy, spowalnia perystaltykę żołądka, co ułatwia trawienie tłuszczów, przyspiesza perystaltykę jelit i zwiększa ilość soku jelitowego, pobudza wydzielanie glukagonu i enzymów trzustkowych.

Cholecystokinina jest także neurotransmiterem wydzielanym przez podwzgórze. Wpływa na nerw błędny oraz ośrodek sytości zlokalizowany w podwzgórzu. Wzrost poziomu cholecystokininy informuje mózg o zaspokojeniu głodu.

Prawidłowe stężenie cholecystokininy w surowicy krwi powinno wynosić mniej niż 80 pg/ml.

Blog

Wpływ zaburzonej gospodarki hormonalnej kobiety na cerę

Wpływ zaburzonej gospodarki hormonalnej kobiety na cerę

Hormony to substancje, od których zależy prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Ich odpowiednie stężenie we krwi jest niezbędne dla płodności, dobrego samopoczucia i nastroju, zdrowo wyglądających włosów oraz paznokci, a także dla dobrej kondycji skóry....

czytaj dalej