Erytropoetyna to hormon peptydowy (glikoproteina) wytwarzana jest przez nerki, a w życiu płodowym przez wątrobę. Ma wpływ na wytwarzanie komórek macierzystych krwinek czerwonych oraz płytek krwi. Wzrost poziomu erytropoetyny obserwuje się w sytuacji obniżenie ciśnienia parcjalnego (poziomu) tlenu. Jeśli zapotrzebowanie organizmu na tlen wzrasta, wzrasta także poziom erytropoetyny. W celu uniknięcia niedotlenienia szpik kostny pobudza organizm do wytwarzania erytrocytów właśnie za pośrednictwem erytropoetyny. Jej wytwarzanie regulowane jest także przez ilość erytrocytów (krwinek czerwonych) oraz masę czynnego miąższu nerek. Jeśli liczba krwinek czerwonych spada, uwalniana jest erytropoetyna. Erytropoetyna oddziałuje także na mózg, zwiększając motywację do działania. Zwiększa wydolność organizmu i wytrzymałość na wysiłek fizyczny oraz objętość krwi i poziom hemoglobiny.
Prawidłowe stężenie erytropoetyny w osoczu krwi wynosi 10-20 mU/ml.