Gastryna to hormon peptydowy, który wydzielany jest przez komórki G żołądka.
Gastryna stymuluje wydzielanie kwasu solnego i pepsynogenu w żołądku oraz wzrost błony dwunastnicy, żołądka oraz jelita cienkiego i grubego. Pobudza perystaltykę jelit oraz wydzielanie elektrolitów w żółci i soku trzustkowym, powoduje też skurcz dolnego zwieracza przełyku.
Na wzrost wydzielania gastryny wpływ mają pobudzenie nerwu błędnego, obecność pokarmu w żołądku, mechaniczne rozciąganie ścian żołądka oraz obecność w treści pokarmowej aminokwasów i peptydów (gastryna stymuluje wydzielanie enzymów biorących udział w procesie trawienia białek).
Gastryna wydzielana jest w trzech etapach:
mózgowym,
jelitowym,
trzewnym.
Na obniżenie poziomu gastryny wpływ mają następujące hormony: somatostatyna, sekretyna oraz zakwaszenie żołądka treścią o pH od 4,0 do 1,0. Produkcja gastryny i produkcja kwasu solnego w żołądku odbywa się na zasadzie autoregulacji antralnej, tj. podlega sprzężeniu zwrotnemu.
Prawidłowy poziom gastryny w surowicy krwi to 50-80 ng/l.