Działaj inteligentnie – zgodnie
z kodem Twojego organizmu.

Gastryna to hormon peptydowy, który wydzielany jest przez komórki G żołądka.

Gastryna stymuluje wydzielanie kwasu solnego i pepsynogenu w żołądku oraz wzrost błony dwunastnicy, żołądka oraz jelita cienkiego i grubego. Pobudza perystaltykę jelit oraz wydzielanie elektrolitów w żółci i soku trzustkowym, powoduje też skurcz dolnego zwieracza przełyku.

Na wzrost wydzielania gastryny wpływ mają pobudzenie nerwu błędnego, obecność pokarmu w żołądku, mechaniczne rozciąganie ścian żołądka oraz obecność w treści pokarmowej aminokwasów i peptydów (gastryna stymuluje wydzielanie enzymów biorących udział w procesie trawienia białek).

Gastryna wydzielana jest w trzech etapach:
mózgowym,
jelitowym,
trzewnym.

Na obniżenie poziomu gastryny wpływ mają następujące hormony: somatostatyna, sekretyna oraz zakwaszenie żołądka treścią o pH od 4,0 do 1,0. Produkcja gastryny i produkcja kwasu solnego w żołądku odbywa się na zasadzie autoregulacji antralnej, tj. podlega sprzężeniu zwrotnemu.

Prawidłowy poziom gastryny w surowicy krwi to 50-80 ng/l.

Blog

Wpływ zaburzonej gospodarki hormonalnej kobiety na cerę

Wpływ zaburzonej gospodarki hormonalnej kobiety na cerę

Hormony to substancje, od których zależy prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Ich odpowiednie stężenie we krwi jest niezbędne dla płodności, dobrego samopoczucia i nastroju, zdrowo wyglądających włosów oraz paznokci, a także dla dobrej kondycji skóry....

czytaj dalej