Działaj inteligentnie – zgodnie
z kodem Twojego organizmu.

Insulina to hormon peptydowy wytwarzany przez trzustkę. Odkryta została w 1922 roku przez Fredericka Bantinga, który rok później otrzymał za to odkrycie nagrodę Nobla. W 1963 roku odkryto budowę przestrzenną insuliny, której stosowanie stało się przełomem w leczeniu cukrzycy.

Produkcja insuliny w komórkach trzustki wzrasta wraz ze wzrostem poziomu glukozy we krwi.

Sekrecja (wydzielanie) insuliny następuje w rytmie dobowym. Największe jej stężenie we krwi obserwuje się rano, najniższe zaś w godzinach wieczornych i nocnych.

Podstawowa funkcja tego hormonu to regulowanie poziomu glukozy we krwi. Insulina ma także wpływ na metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów. Bierze udział w procesach przetwarzania węglowodanów w tłuszcze oraz syntezie białek.

Poziom insuliny wzrasta we wczesnej fazie wydzielania w około 2 minuty od podwyższenia się poziomu glukozy po zjedzeniu posiłku. W drugiej fazie wydzielania insulina uwalniana jest do krwi w stałej ilości przez dłuższy czas (proporcjonalny do podwyższonego poziomu glukozy) i powoduje zatrzymanie wytwarzania w komórkach wątroby glukozy.

Na sekrecję insuliny wpływ mają: zwiększony poziom glukozy we krwi, hormony jelitowe oraz aminokwasy i kwasy tłuszczowe, których poziom rośnie po posiłku.

Prawidłowy poziom insuliny we krwi wynosi:
na czczo – do 10 mU/ml;
1 godzinę od posiłku – do 50 mU/ml;
2 godziny od posiłku – do 30 mU/ml.

Blog

Wpływ zaburzonej gospodarki hormonalnej kobiety na cerę

Wpływ zaburzonej gospodarki hormonalnej kobiety na cerę

Hormony to substancje, od których zależy prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Ich odpowiednie stężenie we krwi jest niezbędne dla płodności, dobrego samopoczucia i nastroju, zdrowo wyglądających włosów oraz paznokci, a także dla dobrej kondycji skóry....

czytaj dalej