Działaj inteligentnie – zgodnie
z kodem Twojego organizmu.

Motylina to peptydowy hormon tkankowy zbudowany z 22 aminokwasów produkowany w jelicie cienkim przez komórki endokrynne układu pokarmowego, Mo (EC2). Motylina ma wpływ na motorykę (perystaltykę) jelit, a tym samym pracę układu pokarmowego. Wspiera procesy wchłaniania substancji odżywczych z pokarmów i warunkuje procesy trawienia.

Motylina reguluje skurcze mięśni przewodu pokarmowego. Ma wpływ na zwieracz żołądka – działa na niego rozluźniająco, dzięki czemu możliwe jest przesuwanie się treści pokarmowej do dwunastnicy. Motylina warunkuje też opróżnianie się jelita cienkiego z resztek pokarmowych, zapobiegając nadmiernemu wzrostowi flory bakteryjnej i procesom fermentacji niestrawionych resztek. To dzięki działaniu motyliny wchłaniane są w jelicie cienkim składniki odżywcze, hormon ten warunkuje także odczuwanie głodu. Motylina stymuluje wydzielanie żółci i opróżnianie pęcherzyka żółciowego. Hormon ten wydzielany jest cyklicznie, co około 90 minut.

Blog

Wpływ zaburzonej gospodarki hormonalnej kobiety na cerę

Wpływ zaburzonej gospodarki hormonalnej kobiety na cerę

Hormony to substancje, od których zależy prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Ich odpowiednie stężenie we krwi jest niezbędne dla płodności, dobrego samopoczucia i nastroju, zdrowo wyglądających włosów oraz paznokci, a także dla dobrej kondycji skóry....

czytaj dalej