Motylina to peptydowy hormon tkankowy zbudowany z 22 aminokwasów produkowany w jelicie cienkim przez komórki endokrynne układu pokarmowego, Mo (EC2). Motylina ma wpływ na motorykę (perystaltykę) jelit, a tym samym pracę układu pokarmowego. Wspiera procesy wchłaniania substancji odżywczych z pokarmów i warunkuje procesy trawienia.
Motylina reguluje skurcze mięśni przewodu pokarmowego. Ma wpływ na zwieracz żołądka – działa na niego rozluźniająco, dzięki czemu możliwe jest przesuwanie się treści pokarmowej do dwunastnicy. Motylina warunkuje też opróżnianie się jelita cienkiego z resztek pokarmowych, zapobiegając nadmiernemu wzrostowi flory bakteryjnej i procesom fermentacji niestrawionych resztek. To dzięki działaniu motyliny wchłaniane są w jelicie cienkim składniki odżywcze, hormon ten warunkuje także odczuwanie głodu. Motylina stymuluje wydzielanie żółci i opróżnianie pęcherzyka żółciowego. Hormon ten wydzielany jest cyklicznie, co około 90 minut.