Leptyna nazywana jest hormonem sytości. Produkowana jest przez komórki tkanki tłuszczowej i ma wpływ na zmiany masy ciała (chudnięcie i tycie).
Leptyna produkowana jest pod wpływem działania insuliny, której stężenie rośnie po posiłku. Leptyna oddziałuje na ośrodek głodu i sytości w podwzgórzu mózgowym. Pod jej wpływem do mózgu wysyłany jest sygnał o sytości, co powoduje zmniejszenie apetytu.
Leptyna przyspiesza metabolizm, stymuluje procesy spalania tkanki tłuszczowej i zapobiega odkładaniu się jej nadmiaru. Obniża poziom glukozy we krwi i zmniejsza produkcję tej substancji przez wątrobę. Hamuje też syntezę tłuszczów w wątrobie i tkance tłuszczowej.
Podstawowa funkcja leptyny to regulowanie apetytu poprzez uczucie sytości (zaspokojenie głodu). Leptyna bierze udział także w procesie produkcji krwinek czerwonych, masy kostnej i naczyń krwionośnych. Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, reguluje temperaturę ciała, wpływa także na metabolizm tłuszczów i glukozy. W pewnym stopniu wpływa również na dojrzewanie płciowe dziewcząt i warunkuje płodność. U kobiet poziom leptyny jest wyższy niż u mężczyzn, wpływ na jej stężenie we krwi ma w przypadku pań nie tylko insulina, ale także hormony płciowe (zachodzi tu sprzężenie zwrotne).
Leptyna wydzielana jest w rytmie dobowym. Najwyższy poziom osiąga w godzinach nocnych, najniższy pomiędzy 8 a 9 rano.